Circulaire uitdaging ‘De nieuwe Groene Afslag’ wordt werkelijkheid
We zijn begonnen met de circulaire herontwikkeling van het voormalig militaire opleidingsgebouw De Spiegelhorst naar de locatie voor De nieuwe Groene Afslag in Bussum. Zes dagen na de start van het oogsten en slopen vond hier al een evenement met diner en borrel voor ca. 150 gasten plaats. Een niet-alledaagse ervaring. De avond stond in het teken van de vergroening van de stad, en hoe mooi is het dan dit te organiseren in een half gestript pand, dat een circulair icoon gaat worden om mensen in overdrachtelijke zin de groene afslag te laten nemen!
“Ongelooflijk veel mensen en bedrijven willen wel veranderen, voelen dat het moet, maar ze weten niet waar ze moeten beginnen en daar willen wij ze mee gaan helpen,” aldus Lucas Mol, aanjager van De Groene Afslag.
Laten zien dat het anders kan
Na de transformatie wordt deze locatie het nieuwe thuis voor De Groene Afslag en de Veranderschool. Verder krijgt deze bijzondere pleisterplaats ‘voor de wereld van morgen’ onder meer kantoorruimtes voor circulaire koplopers, alles-is-anders-dan-anders-vergaderzalen, een plantaardig restaurant, een hotel en nog veel meer inspirerende initiatieven. Met als missie laten zien dat het anders kan; anders eten en drinken, anders wonen en bouwen, anders met elkaar omgaan en zakendoen.
Mooi slopen (oogsten) en kunstig herstellen
We zijn inmiddels begonnen. De materialen die hergebruikt worden, worden ‘geoogst’ en dat wat echt geen nieuwe bestemming kan krijgen verwijderen we en wordt gescheiden afgevoerd. Dit zal zo minimaal mogelijk zijn. Het streven is een project dat circulair en duurzaam is en het uitgangspunt is dan ook om te ontwerpen met wat er is. Mooi te ‘slopen’ (oogsten) en kunstig te herstellen. Alles in, aan en rond De huidige Groene Afslag is ook gemaakt van ‘materialen met ervaring’. Vaak van spullen waar men geen nieuw leven meer in zag en wilde weggooien. Momenteel zijn we overal in het land aan het zoeken naar geschikte, ‘geoogste’ materialen die we kunnen hergebruiken in De nieuwe Groene Afslag. Zo hebben we in Duiven dakisolatie gevonden en in Houten diverse deurdrangers en deurklinken.
Met het bouwteam hebben we in De Spiegelhorst ruimte voor ruimte bekeken wat er aanwezig is en een inventarisatielijst gemaakt. Van de systeemplafondplaten, het ophangsysteem, de wandcontactdozen en deuren tot de radiatoren, muurleuningen, verlichting, het hang- en sluitwerk, trappen, balustrades etc. Alles is geïnventariseerd en gewogen; wat behouden we, wat oogsten we voor hergebruik en waar moeten we echt afscheid van nemen. Wat in elk geval allemaal bewaard blijft zijn referenties uit het militaire verleden van De Spiegelhorst.
Als de sloop volbracht is en alle waardevolle materialen geoogst, gaan we beginnen aan de transformatie van De Spiegelhorst.
Beste scenario bouwen voor De nieuwe Groene Afslag met Factor G
Factor G is ons concept voor toekomstgerichte bedrijfshuisvesting. Of het nu gaat om transformatie, verduurzaming, renovatie, uitbreiding of nieuwbouw, onze aanpak blijft gelijk. En is gebaseerd op jarenlange ervaring en een onderscheidende visie op het creëren van waarde. Voor eigenaren, gebruikers, bezoekers en de omgeving. Nu en in de toekomst. Die meerwaarde creëren we samen aan de hand van de drie pijlers Groen, Gegarandeerd en Grensverleggend, in de bebouwde omgeving. Alles waar Factor G voor staat wordt op De nieuwe Groene Afslag waargemaakt.
Circulair icoon
De nieuwe Groene Afslag gaat een circulair icoon worden, het kloppend hart van het nieuwe, duurzame buurtschap Crailo. Niet alleen in de bouw en verbouw – met waar mogelijk product-as-a-service en alternatieve energiebronnen – maar ook in de ketensamenwerking van ontwerp tot realisatie en exploitatie/onderhoud. De nieuwe Groene Afslag wil een voorbeeld voor de branche worden, een toonbeeld van circulair bouwen. En bij voorkeur ook een toonzaal, waar de hele bouwbranche en iedereen die het verder horen wil meegenomen wordt naar de toekomst in bouwen.