Archeologische vondsten Herenstraat Werkhoven
Aan de Herenstraat in Werkhoven is archeologisch onderzoek uitgevoerd op het terrein waar wij ‘Heeren van Werkhoven’ aan het ontwikkelen en bouwen zijn; 21 grondgebonden eengezinswoningen en 9 sociale huurappartementen. Bij deze opgravingen zijn restanten gevonden van diverse fasen van bewoning. Onder andere van een boerderij uit de Midden-IJzertijd en muren, kelders en vloeren van gebouwen uit de 16e tot en met 19e eeuw. De opgravingen hebben veel informatie opgeleverd over de bewoningsgeschiedenis van deze plek in Werkhoven.
De opgravingen zijn uitgevoerd door Vestigia, daarbij geholpen door de amateurarcheologen van de lokale archeologische werkgroep ‘Leen de Keijzer’. Vlak langs de Herenstraat zijn resten van tenminste drie bewoningsfasen uit de periode na de Middeleeuwen gevonden. De grote kamer met de haardplaats hoorde waarschijnlijk bij een boerderij uit de 16e eeuw en bevond zich in het souterrain. Van latere gebouwen uit de 17e t/m 19e eeuw zijn kelders met plavuizen vloeren en funderingen teruggevonden. Er zijn ook veel mooie vondsten gedaan, waaronder een fragment van een haardklok, diverse metaalvondsten, zoals een munt van Leopold V uit 1620, geslagen in Oostenrijk, en fragmenten van glissen, de voorgangers van onze schaatsen, gemaakt uit dierenbotten, die onder de voeten werden gebonden en bedoeld waren om over het ijs te kunnen glijden.
De archeologische vondsten zijn verder onderzocht en na afronding overgedragen aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van de Provincie Utrecht, om daar te worden bewaard voor eventueel toekomstig onderzoek en archeologische tentoonstellingen.
Heeren van Werkhoven
Heeren van Werkhoven is een ontwikkeling van Kalliste Woningbouwontwikkeling in samenwerking met Giesbers. Op de locatie worden 21 grondgebonden eengezinswoningen en 9 sociale huurappartementen gerealiseerd naar een ontwerp van Wolfs Architecten. Daartoe is de bestaande bebouwing op duurzame wijze gesloopt waarbij de oude hallen opnieuw worden gebruikt op andere locaties. Inmiddels is het hele terrein archeologisch onderzocht.
Foto’s: Vestigia. Achtereenvolgens zijn restanten te zien van een 16e-eeuws souterrain, een waterput, een glis – voorganger van onze schaatsen, gemaakt uit dierenbotten – en een munt van Leopold V.