De Groene Afslag wint German Design Award 2025!

De Groene Afslag wint German Design Award 2025!

De nieuwe locatie van De Groene Afslag heeft de German Design Award gewonnen in de categorie Excellent Architecture! De prijs is uitgereikt aan architect RAU als erkenning van de uitstekende ontwerpkwaliteit voor de transformatie van een voormalig militair opleidingscentrum tot een creatieve broedplaats. Giesbers is trots om dit unieke project, dat duurzaamheid en innovatief ontwerp combineert, daadwerkelijk te realiseren. Deze award onderstreept de meerwaarde van onze toewijding aan het hergebruik van materialen en het creëren van een inspirerende, creatieve ontmoetingsplek.

Woorden van de jury: “Voor de structurele transformatie van een monumentale voormalige militaire school tot een plek die kantoren, wonen, hotel en cultuur combineert, zijn de gebruikte materialen en producten volgens het Kintsugi-principe in een nieuwe context geplaatst. Het indrukwekkende resultaat is een circulair icoon dat het thema duurzaamheid op een voorbeeldige manier vertaalt naar hedendaagse architectuur.”

Laten zien dat het anders kan

We werken er hard aan om ‘De Spiegelhorst’, het voormalig militair opleidingscentrum in buurtschap Crailo, om te vormen tot een markant circulair icoon, in opdracht van De Groene Afslag. Het pand heeft echter 25 jaar leeg gestaan en moet dus grondig gerenoveerd, getransformeerd en deels vernieuwd worden. Een uitdagende opdracht. Maar we willen laten zien dat het anders kan. Een plek van verandering die we met alle samenwerkende partners een voorbeeld willen laten zijn van anders eten en drinken, anders wonen en bouwen, anders met elkaar omgaan en zakendoen.

Ontwerpen met wat er is

Het streven is een project dat circulair en duurzaam is en het uitgangspunt is dan ook om te ontwerpen met wat er is. Het interieur bestaat straks volledig uit hergebruikte materialen en belichaamt het Kintsugi-principe; mooi ‘slopen’ (oogsten) en kunstig herstellen. Alles in, aan en rond De Groene Afslag is gemaakt van ‘materialen met ervaring’. Een onconventioneel transformatieproces waarin extern werd geoogst wat beschikbaar was, intern wordt hergebruikt wat mogelijk is en alleen nieuw wordt aangeschaft wat noodzakelijk was.

Strategisch ontworpen assen versterken de natuurlijke lichtinval diep in het gebouw, waarvoor we onlangs uitsparingen in het dak en de vides hebben gezaagd, en leiden bezoekers naar het dakterras. Hier kan men genieten van het prachtige uitzicht op het omringende landschap, want het uitgangspunt is harmonie tussen het gebouw en de natuur.

Fundamentele verschuiving in denken

Tijdens deze transformatieve reis speelde het team van RAU en interieurarchitect Sanne Oomen, in nauwe samenwerking met ingenieursbureau Linssen (installatie-advies), Giesbers Ontwikkelen en Bouwen (bouwpartner), DGMR (bouwfysica en brandveiligheid) en Van Rossum (constructieadvies) een cruciale rol die verder ging dan die van ontwerpers en zich ontwikkelde tot facilitators van verandering. Ons team heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar bruikbare materiaalbanken en nauw samengewerkt om hergebruik van materialen boven vervanging te verkiezen. Deze aanpak vereist een fundamentele verschuiving in denken en ontwerpmethodiek.

Creatieve makers gezocht voor ontwerp hotelkamers

Voor de 30 hotelkamers zoekt De Groene Afslag nu jonge, creatieve makers uit allerlei disciplines. 30 kamers, die op 30 manieren een verhaal vertellen. Dat laat zien dat we de natuur weer centraal moeten stellen óf dat afval niet bestaat en dat je er altijd weer iets van kan maken. Daarom loopt tot 1 april een open call om ontwerpen in te sturen. De winnaars mogen dan hun eigen hotelkamer gaan realiseren. Het ontwerp moet gebaseerd zijn op spullen en materialen die anderen wilden weggooien. De kamers moeten een state-of-the-art kunstuitstraling hebben, zonder kringloopgevoel. Meer info? Open Call ontwerp hotelkamers — De Groene Afslag

Meer lezen over De Groene Afslag?

Meer informatie over De Groene Afslag zelf is te vinden op De nieuwe Groene Afslag – Giesbers en De Groene Afslag.