PUUR Wonen genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs
Het doel van de Nationale Houtbouwprijs is om het bouwen met hout in Nederland te stimuleren. Naar aanleiding van onze voorselectie is de vakjury vorige week langs geweest op PUUR Wonen. Hier heeft zij naast het verhaal door betrokken collega’s ook een aantal zeer enthousiaste kopers gesproken, die vol vuur vertelden over hun woning en zelfs een rondleiding gaven. Mooi om te horen en te zien! Vorige week hoorden we dat we genomineerd zijn in de categorie ‘seriematige houtbouw’.
Meer info lees je hier. Het project met de meeste stemmen wint de Publieksprijs. De winnaars van deze en alle andere awards worden bekendgemaakt tijdens de Houtdag 2022.
Nieuwe bouwmethodiek
In maart 2021 zijn we begonnen met de bouw van de eerste twee (model)woningen, om de nieuwe bouwmethodiek in de vingers te krijgen en toekomstige bewoners er in mee te nemen. Inmiddels is Eindhoven 56 unieke woningen van duurzaam kruislaaghout rijker. En daarmee is het eerste en grootste grondgebonden CLT-woningbouwproject van Nederland een feit. De constructieve wanden van de 56 woningen, ook wel het ‘casco’ genoemd, zijn niet van beton, maar van massief hout. Dit Cross Laminated Timber (CLT) oftewel kruislaaghout is zeer stevig en bovendien enorm duurzaam. Niet te verwarren met ‘houtskeletbouw’ dat bestaat uit holle wanden.
Samen toewerken naar een circulaire economie
PUUR Wonen is ontstaan uit een samenwerking met Gemeente Eindhoven, Kalliste Woningbouwontwikkeling, FAAM Architects en Edith Kolkman Stedenbouw&Landschap. Door bij PUUR Wonen te bouwen met hout hebben we gekozen voor een zogenaamd biobased materiaal dat oneindig beschikbaar is en tijdens het groeiproces CO2 opslaat, terwijl tijdens het productieproces van cement juist extreem veel CO2 wordt uitgestoten. Door het gebruik van hout vervingen we hier 1.600 m3 beton en staal waarmee we in plaats van een CO2-uitstoot van 500 ton een CO2-opslag van maar liefst 1.000 ton hebben gerealiseerd! Daarnaast zorgt hout voor een gezonder leefklimaat en heeft het wonen in hout positieve effecten op de fysieke en mentale gesteldheid van de bewoners.
We praten er dus niet alleen over maar implementeren dit soort innovaties en ontwikkelingen ook daadwerkelijk in projecten waarmee we meerwaarde kunnen bieden aan onze klanten en de natuur. Zo werken we als bouwsector samen met partners en opdrachtgevers toe naar een circulaire economie.