Anne Frankschool

Duurzaam onderwijsgebouw, onderscheiden met Milieuprijs

Voor de Stichting Primair Onderwijs Utrecht bouwden wij de ‘frisse’ en duurzame Anne Frankschool, die de Milieuprijs 2012 van de gemeente Utrecht heeft ontvangen. Architectenbureau Mecanoo behaalde voor het ontwerp de beste score op de gunningcriteria prijs, ruimtelijke architectuur en beeldkwaliteit.

‘Frisse’ school

De Anne Frankschool is gebouwd volgens het ‘frisse scholen’ concept. De luchtverversing is geregeld met uitgebalanceerde mechanische ventilatiesystemen. Verse, gefilterde buitenlucht wordt verwarmd en via wervelroosters in de ruimtes geblazen. Door het toepassen van een tegenstroom platenwisselaar wordt de warmte van de afgezogen lucht hergebruikt met een rendement hoger dan 80%. Samen met de keuze voor bijzondere duurzame materiaaltoepassing met ‘kruislaag’ vurenhout voor constructie en gevels leidde dit tot een hogere duurzame toekomstwaarde uitgedrukt in een GPR-score van 8,4.

Gebruik van duurzaam kruislaaghout

De wanden, vloeren en plafonds zijn gemaakt van hout. Dit zogenaamde kruislaaghout is zeer duurzaam, werkt vochtregulerend en heeft goede isolerende eigenschappen. Daarnaast geeft het de school een warme uitstraling. Natuurlijke ventilatie, goede akoestiek en veel ramen en daklichten maken van de Anne Frankschool een fris en licht onderwijsgebouw waar leerlingen zich goed kunnen concentreren.

Milieuprijs 2012

Tijdens de officiële opening op 22 april heeft Mirjam de Rijk, wethouder Milieu en Duurzaamheid, de Milieuprijs 2012 van de gemeente Utrecht uitgereikt aan het schoolbestuur van de Anne Frankschool vanwege het materiaalgebruik en het zuinige energieverbruik.

Klik hier voor de Facebook-pagina van de Anne Frankschool.

Meer over de bouw en het gebruik van kruislaaghout in Onderwijs & Bouw

Architect
  • Mecanoo Architecten
Opdrachtgever
  • Stichting Primair Onderwijs Utrecht (SPOU)
Overige partijen
  • Technisch Adviesbureau Crone
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw
  • Houtbouw