Nieuwbouw Nijmegen klaar voor grootste archeologische schatkamer van Nederland
De nieuwbouw van het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland is opgeleverd! Zowel de gemeentelijke als de provinciale collectie op één plek, onder één dak, aan de Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen. Met de bouw van dit markante gebouw, waarin de grootste archeologische schatkamer van Nederland komt, zijn we vorig jaar na de zomervakantie begonnen. En net voor de zomervakantie van dit jaar is het overgedragen aan gemeente Nijmegen en provincie Gelderland.
Zoals gedeputeerde erfgoed en cultuur Peter Drenth bij de viering van het hoogste punt in maart al zei: “Dit is een schatkamer vol unieke vondsten die laten zien hoe rijk de geschiedenis van Gelderland is. Hier woonden al mensen toen een groot deel van Nederland nog moeras was. Het wordt dé archeologische schatkamer van Nederland. Echt iets waar we als Gelderlanders trots op mogen zijn”.
Kleurschakeringen op gevel verbeelden bodemlagen
Het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland is een prachtig, markant gebouw geworden met een licht atrium en een vide – het organisatorische hart van het gebouw – die alle gebouwlagen met elkaar en met de hoofdentree verbindt. In de hoge binnenwanden zitten vitrines waarin vondsten uit het depot tentoon worden gesteld. Verrassend is dat ook in het ontwerp van de buitengevel hiervoor enkele nissen zijn meegenomen, zodat ook voorbijgangers tentoongestelde vondsten kunnen bekijken. Voor de afwerking van de gevel is door de architect gekozen om te werken met wat er is; in dit geval restpartijen stenen. Met de kleurschakeringen op de gevel worden de bodemlagen verbeeld waarin de bodemschatten zijn gevonden. Een vondst die in de smaak viel
Lowtech en highcare gebouw
Door heel hoge isolatiewaarden en een hoge luchtdichtheid zijn er heel weinig installaties nodig. Een lowtech gebouw dus met een heel laag energiegebruik dat voldoet aan alle wettelijke eisen voor het duurzaam bewaren van archeologische collecties.
Alleen als er mensen het depotgedeelte zelf in- of uitgaan verandert het klimaat voor even, daarna wordt het weer op ‘pauze’ gezet. Hierdoor vinden er zo min mogelijk temperatuurschommelingen plaats die de conditie van de bodemschatten kunnen beïnvloeden.
Nauwe en fijne samenwerking
Wij waren afgelopen jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de uitbreiding van het archeologisch depot. Daarvoor hebben we nauw en fijn samengewerkt met gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, architect diederendirrix, bouwfysisch adviseur Peutz, Bouwtechnisch Ingenieursbureau Croes en installateur Bink. Onze samenwerking heeft geresulteerd in een gebouw waarin veel aandacht is besteed aan belevingswaarde, gebruikswaarde én toekomstwaarde.
Officiële opening
De uitbreiding is nu klaar, maar het werk voor de medewerkers van het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland zit er nog niet op. De komende maanden wordt het depot ingericht en verhuizen collecties van de bestaande depots naar de juiste plek in het gezamenlijke depot. Eind 2024/begin 2025 wordt naar verwachting de grootste archeologische schatkamer van Nederland, in de oudste stad van Nederland, officieel geopend. Daarover later meer.