Langere tijd samenwerken aan Joachim en Anna biedt veel voordelen
Bouwen in verschillende fases heeft voor- en nadelen. Je hebt jarenlang te maken met de ongemakken die de bouw met zich mee kan brengen. Maar je leert elkaar ook steeds beter kennen. Langlopende samenwerkingen zorgen voor een hecht team dat continu oog heeft voor verbeteringen in het belang van de opdrachtgever. Dat geldt ook voor de bouw van woonzorgcentrum Joachim en Anna in Nijmegen.
Joachim en Anna is onderdeel van De Waalboog en biedt zorg aan ouderen met zwaardere of complexere zorgvragen. Het betreft hier veelal mensen met dementie in allerlei verschijningsvormen en gradaties. Het expertisecentrum bestaat uit verschillende gebouwen. Fase 1 betrof de nieuwbouw van twee zorggebouwen en de verbouw van het Arcadegebouw, het gebouw met voorheen een kapel en nu de kantoren voor de ondersteunende diensten. Voor de zomer hebben we fase 2 opgeleverd: twee woonzorggebouwen, Hazelaar en Esdoorn. Op dit moment werken we aan fase 3: de bouw van een woonzorggebouw en een gebouw met meerdere functionaliteiten, zoals kantoor- en behandelruimten voor onder andere een tandarts, fysiotherapie, brasserie en op de verdieping twee woningen voor kortdurende zorg. Als alles volgens planning verloopt, is het totale project voor de zomer van 2025 afgerond.
Uitdrukkelijke wens om gefaseerd te bouwen
Richard Swinkels, directeur bij extern adviesbureau Van Aarle De Laat, was vanaf het begin betrokken bij de bouwplannen. “De uitdrukkelijke wens van De Waalboog was om gefaseerd te bouwen. Tijdelijke huisvesting elders was geen optie. Door te schuiven op de beschikbare grond op deze locatie konden we dus slopen, bouwen en wonen met elkaar combineren. Vandaar dat we het totale bouwproces hebben opgesplitst in drie fases”.
Heuvelachtig terrein maakt dit project bijzonder
Wim Huveneers, manager vastgoed bij De Waalboog: “Het heuvelachtige terrein maakt dit project bijzonder, omdat ieder gebouw op de begane grond, maar ook vanaf de eerste verdieping rechtstreeks toegang geeft tot het terrein. Het totale terrein van Joachim en Anna is 50.000 vierkante meter. Het glooiende landschap en de groene bosachtige omgeving nodigen uit om een dorpssfeer te creëren, inclusief een centraal plein, brasserie en theehuis. De gesegmenteerde gevels van de gebouwen benadrukken de kleinschalige en vriendelijke uitstraling. Voorheen was het een afgesloten locatie, maar straks, na afronding van fase 3, is het terrein vrij toegankelijk en heeft het een open en dorps karakter.”
Hechtere samenwerking
Giesbers coördineert het bouwtraject van de sloop tot en met de aanleg van het groen en we zijn vanaf het voortraject nauw betrokken geweest. Jim Hesen ervaart vanuit zijn rol als integraal projectleider dat voor langere tijd samenwerken veel voordelen heeft. “Op een project dat een langere bouwtijd heeft en gefaseerd uitgevoerd wordt, werk je lang samen. Dit zorgt ervoor dat je elkaar goed leert kennen en dat er een betere samenwerking ontstaat. Wij hebben ook onze samenwerkingspartners en leveranciers voor de complete duur van het project proberen te contracteren. Je merkt hierdoor ook op de werkvloer dat men elkaar beter leert kennen en er een betere samenwerking ontstaat, wat zorgt voor een optimaler proces. Uiteindelijk krijg je hierdoor een beter eindresultaat voor De Waalboog.”
Lees hier het hele interview met opdrachtgever De Waalboog en partners dat deze maand verscheen in Bouwen aan de Zorg.