Deelname Giesbers aan Circulaire 4Daagse RvN – Infra & Bouw
Deze week is het de Week van de Circulaire Economie, dé jaarlijkse campagneweek voor Circulaire Economie. Ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen zetten hun (dit jaar digitale) deuren open om te laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren. Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Dus laat je inspireren!
Circulaire 4Daagse Rijk van Nijmegen
In verschillende steden en regio’s verspreid over heel Nederland zijn hubs actief die innovaties voor grondstoffenbesparing een podium bieden. De RvN@ Circulaire Raad van het Rijk van Nijmegen is er daar één van en verzorgt van dinsdag 2 februari tot en met vrijdag 5 februari de Circulaire 4Daagse; elke dag een event in het thema van één van de regionale circulaire vraagstukken.
Paul van Doorn in rondetafelsessie Infra & Bouw
Woensdag 3 februari is het thema Infra & Bouw. Collega Paul van Doorn, Senior Planontwikkelaar bij Giesbers, neemt in het kader hiervan deel aan een rondetafelsessie met een architect, circulaire-bouwexpert, bouwbedrijf en opdrachtgever. Er ligt een circulaire woningbouwopgave voor ons, onder andere in het Rijk van Nijmegen. Om hier invulling aan te kunnen geven moeten we samenwerken, nieuwe technologieën en rekenmodellen omarmen en bouwers opleiden. Maar hoe?
In de rondetafelsessie bespreken de experts wat er nodig is om tot businesscases te komen waarmee de circulaire bouwdoelstellingen gerealiseerd kunnen worden. Ze gaan in de tijdelijke studio van het Kenniscentrum Circulaire Bouw (KCCB) met elkaar in gesprek over de nieuwe ontwikkelingen, technologieën, kansen en verdienmodellen voor ondernemers die circulair willen ondernemen. De tafelsessie wordt live vanuit de KCCB-studio in Nijmegen gestreamd. Aanmelden kan via deze link.
Circulaire economie vraagt om regionale samenwerking en verbinding
De mensheid heeft de aarde nodig. Maar de aarde is een gesloten systeem. Door ons huidige verbruik maken we de aarde op en zijn er voor de volgende generaties niet voldoende grondstoffen meer. We moeten de aarde gaan sparen door keuzes te maken die beter zijn voor het milieu.
In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn, wat alle partijen, zowel publiek als privaat, samen moeten gaan omarmen. Dit vraagt om regionale samenwerking en verbinding om verstandige besluiten te kunnen nemen als het gaat om toekomstbestendigheid, verantwoorde, duurzame bedrijfshuisvesting en om arbeidspotentieel aantrekken en behouden door aantrekkelijk werkgeverschap. Giesbers heeft sterke wortels in diverse regio’s, met name in Arnhem-Nijmegen en Eindhoven, en weet als geen ander wat er speelt, waar de kansen liggen en knelpunten zitten.
Circulaire strategieën
Voorgaande vraagt om een ecosysteem van (regionale) bedrijven waarbij gekeken wordt naar slimmer ontwerpen, hergebruik van materialen en het elimineren van afval. Ook initiatieven als de deeleconomie gaan uit van een collectieve benadering. Zo bieden wij in onze servicebenadering de mogelijkheid van gebruik in plaats van eigendom, wat leidt tot lagere investeringen. Dit draagt bij een viertal circulaire strategieën waar wij ons op richten:
1. Hergebruik van (bouw)materialen
2. Losmaakbaarheid
3. Levensduurverlenging gebouwonderdelen
4. Biobased materiaalgebruik
Meer weten? Neem dan contact op met Paul van Doorn