‘Houten woonwijk’ PUUR Wonen in Cobouw
Kruislings verlijmd hout rukt op in de woningbouw. In Eindhoven bouwen wij er in opdracht van zusterbedrijf Kalliste zelfs een hele wijk mee, PUUR Wonen in Meerhoven. We gebruiken twee modelwoningen als ‘pilothuizen’ om de nieuwe bouwmethodiek in de vingers te krijgen en toekomstige bewoners er in mee te nemen.
Qua vorm verschillen de omvangrijke elementen waarmee de casco’s worden opgebouwd niet zo gek veel van prefab binnenspouwbladen uit de reguliere woningbouw. Maar wel qua materiaal: massief hout in plaats van beton. “Dat vergt toch een andere aanpak. Je moet bijvoorbeeld voorkomen dat de houtconstructies gedurende de montage nat worden”, vertelt onze projectleider Léon Koppen. “Anders riskeer je lelijke vochtplekken op dit prachtige materiaal.” Regen is dus wel een reden tot zorg, maar veel kans om nat te worden krijgen de CLT-wanden niet, daarvoor gaat de bouw te snel.
Milieu-impact 25% minder dan bij beton
Giesbers zet hoog in op bewustwording van de verborgen milieu-impact van bouwmaterialen. Dat is een van de belangrijkste overwegingen om te kiezen voor hout. De milieu-impact van het Brabantse bouwproject is 25 procent minder dan bij een variant in beton, rekent Senior Planontwikkelaar Paul van Doorn voor. Bijkomend voordeel is dat hout tijdens het groeiproces CO2 opslaat daar waar bijvoorbeeld cement als belangrijke grondstof voor beton juist extreem veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Het kruislaags verlijmd vurenhout (CLT, Cross Laminated Timber) heeft als basis een hernieuwbare en herbruikbare grondstof uit duurzaam geproduceerde bossen in Europa. Daarnaast is hout een natuurlijk product waarin de mens zich prettig en comfortabel voelt blijkt uit diverse onderzoeken. Hout ademt en voelt als een warme deken, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. Het is dan ook comfortabel én gezond wonen in een huis van massief hout. Het houtpakket is dik genoeg om bij brand een uur stand te houden, dus de brandveiligheid is ook gewaarborgd.
PUUR Wonen
PUUR Wonen bestaat uit 56 grondgebonden koopwoningen en is ontstaan uit een samenwerking tussen gemeente Eindhoven, Kalliste Woningbouwontwikkeling, Giesbers, FAAM Architects en Edith Kolkman Stedenbouw&Landschap. Eind februari gaat de eerste paal voor de modelwoningen de grond in, in juni moeten ze klaar zijn. Kopers kunnen er straks hun toekomstige woning ervaren. Giesbers gebruikt ze eveneens om de bouwsystematiek in de vingers te krijgen. Koppen: “Dat geeft ons voldoende tijd om eventuele verbeterpunten door te voeren voor met de overige 54 woningen beginnen.”
Lees hier het hele artikel in Cobouw.